VÅR HISTORIE OM UFRIVILLIG BARNLØSHET - SVIKTET AV HELSENORGE.

I Juni 2011 ble vi  enige om at vi ønsket og stifte familie, men vi tok det alikevel med ro. Hadde sex som vanlig og testet ikke for eggløsning. Men så begynte mensen og bli senere og senere for hver gang, og vi skjønte at noe var galt etter mange negative graviditetstester. Vi dro på apoteket og kjøpte clearblue fertilitetsmonitor og El-tester, og satte i gang med bruk av monitoren med en gang mensen dukket opp igjen. Etter noen mnd hadde vi enda ikke funnet noen eggløsning, og syklusen var da på hele 90 dager. Vi ble enige om og bestille oss en time til psykolog for og snakke om problemet. Der ble vi rådet til og snakke med jordmoren i bygda, og ble overført dit. Hun hadde heller ingen råd annet enn og kontakte lege, hun nevnte at vi var unge, og at det var all verden med tid til baby i fremtiden.

Vi slo oss ikke til ro med svaret hennes, vi ville jo trossalt stifte famile - det var vi helt sikkre på! Vi kontaktet legesenteret og fikk en time. Dagen kom og vi var klare for legetimen. Mensen dukket plutselig opp etter 90 dager, typisk nok akkurat denne dagen. Legen sa det ikke var noe hun kunne gjøre. Mensen var der så ingen grunn til beskymring, og siden vi ikke hadde prøvd i ett år enda kunne hun ikke sende oss videre. Vi slo oss ikke til ro med svaret denne gangen heller, og fant ut at vi måtte kontakte en privat klinikk for og få hjelp med problemet.

Dagen etter tok vi kontakt med Volvat som ga oss en time i Januar. Spente tok vi turen for og høre hva de hadde og si. Vi fikk masse informasjon om slanking, en rask undersøkelse og beskjed om at jeg måtte svette hvertfall 5 timer i uka. Fikk beskjed at jeg måtte holde meg unna banan og annen mat med masse kalorier, og at jeg ikke kunne unne meg noe ekstra i helgene. Eggstokkene produserte masse egg, men det var ingen som ble dominante sånn at jeg fikk eggløsning. Jeg dro hjem med klump i magen fordi jeg fikk så lite svar, og fordi vi ikke skulle få mer hjelp før i april.

Jeg endret kosthold og begynte og trene. I begynnelsen av April ringte vi Volvat igjen og sa at jeg hadde gått ned over 10 kg og var nede på en BMI på 32, men vi fikk ikke mer hjelp. Vi kontaktet legen igjen, og fikk en ung og fortsåelsesfull lege denne gangen. Hun sa at hun ikke kunne gjøre noe, men skulle sende en henvisning til kvinneklinikken. Det var ingen garanti for at vi kom inn, siden vi var så unge. Men vi tok alikevel sjansen.

Tiden gikk og jeg begynte og miste håpet om at de skulle sende et svar, men så dukket det plutselig opp i Mars. Jeg begynte og telle ned allerede 1 mnd i forveien, vi både gledet og gruet oss til og få svar. På kvinneklinikken fikk jeg undersøkelse og svar på hvorfor jeg ikke fikk eggløsning, Men samme beskjeden som på Volvat. Jeg var for tykk for at pergotime skulle ha noen virking på kroppen min. Jeg måtte gå ned 25 kg fra Mars til August, da kunne jeg komme tilbake. Med min vekt på 80 kg ble litt frustrert over hvor mye jeg måtte ned på så kort tid.

Etter masse tårer og tanker om og gi opp, søkte jeg litt rundt på nettet hvor jeg fant klinikken Medicus som ligger i Trondheim, 8 timer unna oss. Tok en telefon dit og hørte om de kunne hjelpe oss med problemet selvom jeg hadde en bmi på 32. Og det var ikke noe problem! Vi begynte endelig og se lys i tunellen. Vi tok alle tester som skulle til før vi fikk time på medicus i mai.

Mai kom og vi hadde en god følelse om utredningen på Medicus. Endelig skulle vi utredes skikkelig begge to. Jeg fikk en innvendig ultralyd med kontrast, fikk sjekket at det var åpne eggstokker og at livmor var fin. Alt så bra ut hos min samboer og jeg, men min "biologiske klokke" gikk litt for sakte sånn at jeg ikke fikk eggløsning. Systemet trengte bare et dytt for og få kroppen i gang. Vi fikk resept på 3 kurer med pergotime, hormoner for og fremkalle eggløsning. For og sjekke om jeg fikk eggløsning av disse tablettene så skulle jeg til legen på forskjellige syklusdager for og ta en blodprøve.

Vi var så glade for at vi endelig hadde fått noe for problemet, og gledet oss til tiden vi hadde i møte. Det vi ikke visste var at det skulle bli krangling på sykehuset om og få tatt disse blodprøvene som måtte tas underveis i syklusen. Siden jeg hadde syklusdagen min på en lørdag var legekontoret stengt og vi fikk ikke tatt blodprøvene der, selvom sykehuset mente vi måtte gjøre det - det var trossalt mitt problem om de holdt stengt på en lørdag. Etter krangling flere ganger fikk vi alikevel tatt blodprøvene, og de viste at jeg endelig fikk eggløsning!

Det klaffet ikke første mnd og vi gikk i gang med kur nr 2, fortsatt med 50mg. Syklusdagen kom på en ukedag denne gangen og jeg kunne ta den hos min fastlege. Mens jeg satt på venteværels får jeg beskjed om at jeg må reise til Trondheim for og ta de blodprøvenee, og at jeg måtte inn på kontoret hans for en prat. Han tok rekvisisjonen min og tittet på den. Han så på meg og fortalte at jeg ikke fikk lov av han og bli gravid. Jeg fortalte han at det var mitt og min samboers valg, og at det kunne ikke han avgjøre. Han fortsatte og truet med at hvis jeg ble gravid skulle han sende barnevernet med meg, sånn at de tok fra meg barnet. Han truet også med og ringe Medicus og si at jeg ikke kunne ta vare på et barn og at de absolutt ikke måtte hjelpe meg videre. Jeg ble utrolig frustert og sint over det han sa og ba om og få tilbake rekvisisjonen sånn at jeg kunne reise til en annen lege og få tatt dem, men han tviholdt papirene mine og nektet og gi dem tilbake.

Siden jeg har en bakgrunn med problemer som angst og depresjon var jeg veldig redd for at han skulle sende journaler fra jeg var langt nede i "kjelleren". En tid som var over for lenge siden. Den tiden jeg ikke fungerte, bodde hjemme og aldri var utenfor døren. Det var 5 år siden, og nå levde jeg som alle andre. I egen leilighet, med jobb og studier og en samboer jeg skulle gifte meg med, uten store problemer! Jeg var lykkelig, men med mangel på et nytt familiemedlem.

Jeg løp gråtene ut av legekontoret og hjem til leiligheten. Jeg ringte og gråt til sambo som da var bortreist, og vi var utrolig sinte og redde begge to. Vi fant ut at det var bedre at Medicus fikk beskjed fra oss om min bakrunn før legen ga beskjed, og de bare lo og syntes legen var dum. Endelig kunne vi smile igjen, og fortsette prøvingen med eggløsning! Jeg valgte og bytte fastlege etter denne hendelsen, og ny lege ble innvilget etter to uker.

Midt under den 3 og siste pergokuren fikk vi et brev i posten fra medicus. Der sto det at dem ikke ønsket og fortsette behandling, og dette var på grunn av det fastlegen min hadde sagt til dem. Verden raste, og tanker om og gi opp gikk gjennom oss begge. Etterhvert begynte jeg og søke på nettet etter klinikker i danmark, og fant til slutt en klinikk hvor dem hadde overkommelige priser. Mailet litt med dem før vi bestemte oss for og se hva som skjer med eggløsningen etter pergotime. Vi har nå kommet til syklusdag 31 og alt tyder på at eggløsningen ikke kommer. Men vi kan jo ikke gi opp, vi må vente og se hva som skjer.

Det har vært en lang og tung tid. Men nå håper vi at vi kan få den hjelpen vi trenger i Norge eller Danmark. Vi skal gi kroppen litt tid før vi setter i gang noe som helst, men først og fremst står en ny legetime hos den nye fastlegen for tur. Vi håper på at det er våres tur til og få den hjelpen man trenger av helsenorge, selvom vi er et ungt par..

 

HJELP OSS GJERNE OG DEL VÅR HISTORIE VIDERE, KANSKJE DET FINNES NOEN PERSONER DER UTE SOM VIL HJELPE OSS!

5 kommentarer

julianogmamma

25.09.2012 kl.22:59

Kjære vene!!! ER det virkelig Norge i dag??? Har ikke ord!!

Lotte Olsen - Fotoblogg

25.09.2012 kl.22:59

Jeg er fremdeles helt sjokkert over den legen din! Eller, ekslegen.. ER det mulig! Håper dere får skikkelig hjelp snart, ung eller ei! :)

mari

25.09.2012 kl.23:26

Stå bare på og kamp videre for en dag kommer den store gleden av at all strevet var verdt :)

Min lege anbefalte meg ikke og få barn pga min bmi og han sa også at jeg ikke ville klare og få barn..

Elin

25.09.2012 kl.23:27

Jeg er mildt sagt litt sjokkert etter å ha lest denne historien. Har leger lov til å utveksle informasjon om pasienters tidligere sykdomshistorie uten at pasienten selv samtykker til det...? Jeg håper virkelig at dere finner en løsning på dette og en gang i fremtiden får et etterlengtet og ønsket barn <3

Ida

26.09.2012 kl.09:00

Huff, dette er et stort svik av helsenorge! Begynte å grine når jeg leste historien deres.. Håper å krysser alt jeg har får at dere skal få en liten spire snart <3 Har selv slitt en del tiligere i tennårene, men fikk aldrig et slikt svar av legen! Øneser dere virkelig lykke til! Så håper vi at det klaffer ;)

Skriv en ny kommentar

PRØVER OG BLI GRAVID

PRØVER OG BLI GRAVID

19, Oslo

Vi er et ungt par som prøver og få barn. Vi har vært prøvere siden Juni 11 og har siden da møtt mye motgang. Jeg har fått påvist at jeg ikke får eggløsning, og etter utallige legetimer har vi enda ikke fått hjelp. Nå håper vi på og finne noen som ønsker og hjelpe oss! Kontakt: Lagerbarn@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits